
Foto: © Robert Hammel
Ihoch3 – Forschungsensemble zur Imagination – Inspiration und Intuition. De kunstenaars gaan kunstzinning-onderzoekend met de volgende vragen om: Waardoor wordt ik geīspireerd? Hoe ga ik met ingevingen om? Welke evolutieve ontwikkelingsmogelijkheden liggen in een motief of een thema? Hoe kan ik t.a.v. een thema trouw blijven en zijn substantie en groei bevorderen door verbintelijkheid?
Het ensemble begeeft zich (qua werkwijze) inhoudelijk en in de vormgeving bewust in een spanningsveld tussen wat inmiddels als erfenis is ontstaan en openheid naar de toekomst toe. Dit geldt zowel op het muzikaal interpreterende vlak als ook in de omgang met het euritmisch handwerk. De performers proberen nieuwe perspektieven te openen maar ook ontwikkelingspotentieel te bevragen. Ons gaat het om communicatieve waarneming en een zoektocht naar identiteit. Daar hoort in hun performances ook een relatie bij t.a.v. de context en de plaats waar wordt opgetreden.
Het ensemble is er op gespecialiseerd conferenties inhoudelijk te begeleiden en een kunstzinnig perspectief te ontwerpen. Zo werd Ihoch3 o.a. voor het congres Soziale Zukunft in Bochum, bij het Jubileumcongres van de firma Sonett en de Delos Forschungsstelle, in het kader van de feestdagen Mensch-Würde-Geist en voor het Impuls Labor van de Alanus Hochschule geëngageerd. Voor 2019 kreeg het collectief de opdracht, het congres Soul of Europe in Brüssel kunstzinnig-performatief te begleiden, waar het om een toekomstvisioen voor Europa gaat in samenhang met de sociale driegeleding. Daarnaast werkt het ensemble vanaf het voorjaar 2019 aan een reeks van performances in het kader van het Beethoven Jubileumjaar 2020. Geplant is dat de kunstenaars als ambassadeurs van Beethoven in een tournee van een aantal weken in verschillende Europese steden events organiseren.
Duur
ongeveer 90 minuten

Emmanuel Rechenberg
geboren 7.12.1987 in Herrenberg/D. Hij studeerde euritmie van 2013 tot 2017 aan de Alanus Hochschule in Alfter en hield zich in zijn Bachelor afstudeerproject met een praktijkonderzoek over het thema Imaginatie in de waarneming van het lichaam. In deze samenhang ontwikkelde hij een methodische scholing met specifieke oefeningen, die vervolgens in het werk van het performance- en rechercheproject Ihoch3 werd opgegrepen en verdiept. Sinds herfst 2017 werkt Emmanuel als euritmieleraar in de Freie Waldorfschule Bonn en in het vakgebied economie aan de Alanus Hochschule. In het vakgebied euritmie doceert hij muziek-praktijk. Verder is hij bestuurslid van de Vereniging Eventeuritmie e.V. Voor hem is de relatie tussen euritmie en muziek in samenhang met menskunde te verdiepen een wezenlijk levensthema. Het performance- en rechercheproject Ihoch3 was in dit opzicht een substantiëel werkveld, dat met het project #BeAt51Heaven in het kader van het Beethoven-jaar voortgezet gaat worden.

Selma Fricke
geboren 1985 in Bergisch Gladbach/D, werkt sinds 2017 als euritmie- en performance kunstenares binnen de Vereniging Eventeurythmie e.V. Als euritmiste is ze kunstzinnig, onderzoekend, pedagogisch en sociaal-ondernemend actief. In het kunstzinnig en onderzoekende werk is Selma vooral aan de exploratie van het menselijk lichaam als muzikaal- en woordinstrument geinteresseerd, geleid door de vraag, hoe door het euritmische uitdrukkings-repertoire maatschappelijk en individueel ontwikkeling stimulerend kan worden gewerkt.

Michaela Prader
geboren 22.12.1987 in Santa Cruz de la Palma. Geīnspireerd door de ontmoeting met verschillende culturen besloot zij als 19 jarige, theater- film en media wetenschapen aan de Universität van Wenen te studeren. Met 22 schreef ze haar Diplomastudie aan het Institut für angewandtes Theater over het thema Resonanzbeziehung von Mensch und Raum. 2011 - 2015 studeerde Michaela euritmie in Alfter aan de Alanus Hochschule. 2015 begon zij haar werk als euritmielerares en tegelijk haar masterstudie podiumeuritmie. Vanaf 2012 realiseerde ze euritmieperformance-projecten met een context- en locatie gerelateerde intentie. Dan richtte zij in de herfst 2016 samen met collega’s de Verein Eventeurythmie e.V. op, die sindsdien als basis en collectief voor initiatieven dient. 2017 werd ze deel van het Performance- und Forschungsprojektes Ihoch3. En vanaf begin 2018 is Michaela projectleidster van de einsatzstelle25 - Studio für Tanzkunst und Bewegungskurse.

Jona Lindermayer
geboren 1991 in Frankfurt am Main/D. Zij studeerde de Bachelor Eurythmie van 2011- 2015 in Alfter aan de Alanus Hochschule. Daarna hielt zij zich een jaar lang bezig met door haar zelf opgezette onderzoeks- en oefenrichtingen t.a.v. euritmie. De daaruit resulterende ervaringen vloeiden in de Master für Bühneneurythmie (2016-2018). Inmiddels neemt zij in parttime aan de Master für Eurythmietherapie deel. Sinds herfst 2017 is Jona met haar in 2017 opgerichte Ensemble Ihoch3 kunstzinnig-onderzoekend actief. Daarnaast geeft zij sinds 2015 inzicht in haar eigen kunstzinnig-performatief oderzoek in vorm van performances, stukken, try outs. Jona treedt als solo performer, maar ook met andere ensembles en kunstenaars uit andere diciplines op.

Michael Gees
geboren 9. oktober 1953 in Bielefeld/D. Hij ist Duits pianist, improvisateur, componist en oprichter van het Consol Theater in Gelsenkirchen. Als hij drie jaar is, wordt de piano zijn lievelings-speelgoed. Vanaf zijn vijfde jaar krijgt hij les, als hij acht is wint hij de Steinway-Competitie en hij krijgt een stipendium aan het Mozarteum Salzburg. 1974 krijgt Michael onverwachts een studieplaats aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. Hij ontwikkelt op individueel pad pianistische vaardigheden, hij componeert, word internationaal als uitmuntend Liedbegeleider bekend en geeft wereldwijd concerten. In het door hem opgerichte Consol Theater worden kinderen, jongeren en volwassenen ertoe aangezet en bemoedigd, eigen kunstzinnige impulsen bij zich zelf te ontdekken en om te zetten. Bij zijn eigen label kunstvereint, bij CPO en EMI zijn verschillende CDs van en met Michael Gees verschenen. Liedproducties met Julia Kleiter, Anna Lucia Richter en Julian Prégardien, maar ook zijn solo-CDs ImproviSatie, Beyond Schumann en Bach – Mendelssohn – Anverwandlungen tonen Michael Gees in toenemende mate in zijn element van het creatieve omgaan met de noten-tekst. Michael Gees werkt aan solo-recitals en liederavonden tussen traditie en onbekend terrein.