
Foto: © Robert Hammel
Wij bewegen ons in het panningsveld tussen strenge wetmatigheid en vrije kunstzinnige vormgeving. Door haar veelzijdigheid nodigt de chaconne juist tot bewerkingen, arrangementen en transscripties uit, die zich ook Bach zelf telkens weer voornam. Bij ons is het de gitaar, die door haar bijzonder wezen – een heel orkest op uiterst kleine ruimte – andere klanken belevingskwaliteiten toevoegt.
Door de euritmie wordt in het beleven van de tijd de innerlijke beweging van de ziel één met de uiterlijke beweging van het lichaam.
De tijd, die in het zintuigelijke afloopt, is niet dezelfde tijd, die Bach het stuk heeft gegeven. Lukt het, (als toehoorder, toeschouwer, uitvoerende muzicus of euritmiste), in de ruimte, die het stuk biedt, onder te duiken, ontstaan nieuwe lagen, tijden, dimensies. Er niet sprake van ontwikkeling, maar telkens weer beleven we andere kleuren, andere verhoudingen. Er is geen „Happy End“, Uitgangspint en doel zijn hetzelfde. Of is het dat wat men wint: het inzicht, dat het altijd verder gaat; het beleven van een wereld, die zich naar binnen opent en een reusachtige ruimte inneemt.
Duur
20 Minuten
Kostuum
Katja Nestlé
Dank aan
Roland Bittmann, Carlo Domeniconi, Hans Paul Fiechter, Margrit Fiechter, Keiko Fujiie, Katja Nestle (Kostuum), Jonathan Stockhammer, Kurt Wegmüller, Kazuhito Yamashita en Terukaku Yamashita

Birgit Hering
studeerde euritmie in Berlijn bij Helene en Claudia Reisinger en zij nam in het podiumensemble aan talrijke tournees in het binnen- en buitenland deel. Sinds 1991 onderweg met eigen solo programma’s und grotere projecten, zo 2017 en 2018 met PATCHWORK, een euritmie-miniaturen-serie. Birgit leeft en werkt in Berlijn.

Kanahi Yamashita
sinds haar jeud vertraut met de Gitaar en wereldwijd onderweg met het Kazuhito Yamashita Family Quintett. Kanahi heeft verschillende prijzen und stipendia gewonnen en zij leeft, werkt en studeert tegenwoordig in Berlin/D.