
Ik val niet, ik dans - DeDae | Foto © Tessa Veldhorst
Wat gebeurt er als enthousiaste en energieke jonge bewegingskunstenaars hun bewegingsvrijheid kwijt raken? Welke emoties ontstaan er? Hoe worden die verwerkt? ‘Ik val niet, ik dans’ gaat over isolatie, verbinding en compassie; over vallen en opstaan. Het vanzelfsprekende wordt bijzonder, deuren openen zich naar nieuwe ruimtes. Wat is persoonlijk en wat is universeel? Op basis van eigen ervaringen uit de coronacrisis ontstaat een euritmiedansvoorstelling waarin de waarde van menselijke verbinding centraal staat.
Duur
50min
Doelgroep
Jongvolwassenen en volwassenen
Première
14 mei 2022 | Schagen
Euritmie dansers:
Marthy Hecker, Marie-Pierre Murigneux, Juliette Reijnen, Tatjana Rudenko, Susasanne Visbeen & Roos de Vries
Accordeon:
Lowie Vercammen
Cello:
Alejandro Blanco
Artistieke leiding:
Gia van den Akker
Zakelijke leiding:
Roos Naves

DeDae
Dutch Eurythmy Dance Ensemble, is een collectief van zes jonge, talentvolle euritmiedansers, die professioneel en op eigentijdse wijze euritmiedans op het podium willen zetten; op gevestigde en vernieuwende podia, creatieve en onbekende plekken. Het ensemble werkt onder artistieke leiding van Gia van den Akker en bestaat vanaf september 2021. Het collectief wordt gevormd door 6 euritmiedansers die in Nederland, Italië en Duitsland zijn opgeleid. DeDae heeft in het theaterseizoen 21/22 in diverse theaters opgetreden door het hele land. Op verschillende basis- en middelbare scholen heeft DeDae de magie van de euritmiedanskunst gedeeld met ruim 1650 leerlingen. DeDae verzorgde op deze scholen voorstellingen en ontmoette de leerlingen in workshops. Daarnaast trad DeDae op tijdens het Forum Eurythmie festival in Witten, het eerste Waldorf festival in Driebergen en op de UITmarkt in Den Haag. Toeschouwers beschrijven hoe ze bij DeDae adembenemend/aangrijpend/wervelend samenspel ervaren en een choreografie vol van gevulde tussenruimte waarbij de aanzet en techniek van binnenuit komen. In het voorjaar 2023 komt DeDae met een nieuwe voorstelling waarbij de aarde centraal staat. Menig aardecrisis domineert op dit moment het nieuws: de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de boerencrisis. We gaan op zoek naar een voelbare verbinding met onze wonderschone aarde, buiten en in ons.

Gia van den Akker
zocht na haar gymnasium opleiding een danskunst waarbij naast muziek ook literatuur en geesteswetenschappen een rol spelen. Ze studeerde dans/euritmie. Ze heeft Master of Arts gehaald en nascholing gevolgd in BMC (B. Bainbridge Cohen), Presencing Theater (Arawana Hayashi) en persoonlijk leiderschap bij Phoenix in Utrecht. Ze werkte eerst als ensemble-lid, vanaf 1991 creëerde ze in projectensembles of als soliste eigen producties die in Europa, Zuid Amerika en Azië te zien waren. In Italië heeft ze „La Fabbrica“ opgericht en 12 jaar geleid; een studio waar producties, workshops, masterclasses en interactieve evenementen plaatsvonden. Gia werkt weer in Nederland als artistiek leider, choreografe en docente op HS Leiden. Ze is geïnspireerd door de quote van Joseph Beuys: “Kunst is het ware kapitaal” en “ieder individu is een kunstenaar”. Kunst gaat voor haar over bruggen bouwen, mensen verbinden, de kunst van bewegen in het leven toepassen.

Marthy Hecker
(1992) studeerde in 2017 af van de bachelor Docent Dans/Euritmie op Hogeschool Leiden. Voor zijn minor was hij korte tijd in Stuttgart. Na zijn bachelor volgde hij de bachelor of Arts op de Alanus Hochschule. Van 2018-2019 maakte hij deel uit van het Sprookjes Ensemble in Stuttgart. In 2019 richtte hij samen met o.a. Tatjana Rudenko het NorthWest ETC op. Hij brengt daarnaast choreografie ervaring mee, ideeën voor kinderprogramma’s en een zeer grote motivatie om euritmie te verbinden en te innoveren. Naast zijn werk in het ensemble zal hij op de Hogeschool Leiden euritmie-studenten begeleiden.

Tatjana Rudenko
(1993) werd geboren in Estland en studeerde in 2018 af van de Alanus Hochschule. Ze richtte samen met Marthy Hecker in 2019 de NorthWest ETC op om zich verder op haar podiumwerk te kunnen richten. Ze is een gepassioneerd performer en houdt van verhalen vertellen. Tatjana is naast een begaafd bewegingskunstenares ook een getalenteerd fotografe.

Marie-Pierre Murigneux
(1992) is geboren in Frankrijk en is kunstenares. Ze studeerde eeb bachelor Kunst en master Contemporary Arts in Venetië. Ze behaalde haar bachelor euritmie in Venetië. In het ensemble brengt zij een rijkdom aan kwaliteiten en ervaringen in de kunst mee.

Juliette Reijnen
(1995) sluit dit jaar haar opleiding Docent Dans/Euritmie aan de Hogeschool Leiden af. Al van jongs af aan hield zij ontzettend van dansen. Na de middelbare school startte ze met een bachelor Kunstgeschiedenis. Na haar bachelor volgde ze de opleiding euritmie aan de Hogeschool Leiden. Bij euritmie kan ze haar liefde voor dans en beweging, en de behoefte om onderzoek te doen samen brengen.

Susanne Visbeen
(1998) studeert dit jaar af van de opleiding Docent Dans/Euritmie van Hogeschool Leiden. Euritmie is voor haar de ultieme kunstvorm om uitdrukking te geven aan de veelzijdigheid van het leven. Euritmie kan alles bevatten en omvatten. Ze hoopt dit met velen te kunnen delen na haar studie in o.a. het ensemble.

Roos Naves
(1995) studeerde ‘Taal- en Letterkunde: Duits en Engels’ aan de Universiteit Gent, Universität Hamburg en de Universität Köln. In Nijmegen behaalde ze haar master ‘Kunstbeleid en Kunstbedrijf’ aan de Universiteit Nijmegen. Via stages en traineeships bij de Nationale Opera & Ballet en Oerol vond ze haar baan als Coördinator Relaties & Sponsoren bij Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. De kunsten zijn van groot belang op dit moment om tot reflectie, inspiratie en verbinding te komen. Euritmie draagt hierin een speciale rol.

Roos de Vries
(1999) rondt in juli haar tweede jaar van de opleiding Docent Dans/Euritmie aan de Hogeschool Leiden af. Vanaf jonge leeftijd voelde ze al een grote passie voor euritmie, dat drukt zich uit in de projecten die ze naast haar studie uitvoert. Roos is als stagiaire bij het ensemble betrokken. Ze zal aan zoveel mogelijk projecten als onderdeel van haar bachelor studie deelnemen. Na afronding van haar bachelor zal ze als junior lid in het ensemble doorstromen.