
Foto: Viktor Schutijser
Opmaat: Andy Goldsworthy inspireerde ons. Opbouw, ontstaan, vergaan, de tijd doet zijn werk. Wij tonen u een korte film om zijn elementen te beleven.
“Van takkentaal tot twinkelend gebladerte” is een euritmisch bewegingsonderzoek. Hoe spreekt de boom, wat klinkt, waar klinkt dat in mij? En hoe kom ik tot uitdrukking daarvan in gebaar en choreografie? Hoe verwoord de dichter dit en drukken wij dat uit in beweging?
Wij lieten ons inspireren door Andy Goldsworthy en het waarnemen van bomen en takken, het luisteren naar gedichten en muziek. Kan deze avond een kunstzinnige natuurbeleving zijn en vitaliseren als een wandeling door het bos?
Première
30.03.19 / Sijthoff Cultuur / Leiden
Duur
60 minuten incl. voorprogramma
Euritmie en beweging
Chantal Heijdeman & Martine Meursing
Spraak en beweging
Marianne van Asperen
Muziek en beweging
Jannemijn Visser & Paul de Ridder
Regie
Juliette van Lelieveld
Gedichten van
J.C. Schagen, Rolf Jacobsen, Henry van Herk, Toon Hermans en Gerrit Kouwenaar

Chantal Heijdeman
studeerde euritmie in Dornach en is sinds 2003 verbonden aan diverse scholen waar ze les geeft. Ze werkt met verschillende groepen om voorstellingen te ontwikkelen. Haar eigen kunstzinnige scholing kreeg een impuls met haar Master aan de Alanus Hochschule die eindigde in een solovoorstelling in 2013. Chantal heeft al haar activiteiten onder gebracht in de Stichting uit Eigen Beweging.

Martine Meursing
studeerde euritmie in Den Haag, gaf 11 jaar les aan diverse scholen in Nederland en Italië. Ze schoolde daarna tot euritmietherapeut en geeft individuele therapie. Vanaf 2009 combineert ze dat met Trager Approach. Martine werkte mee in kleine projecten en solostukken. Met Chantal maakte en maakt ze ook Gedenkeuritmie “Kunst tilt op in verbinding met gestorvenen.”

Marianne van Asperen
spreekt en probeert de taal en beweging samen te vatten op een natuurlijke wijze. Zij is dichteres, spreekkunstenaar, spreker voor euritmie, spreekkunstdocente, kunstzinnig spraaktherapeute en inspirator. Zij geeft met hart en ziel het vak Spreekkunst aan de studenten van de opleidingen Docent Dans/Euritmie en Docent Muziek. Lesgeven in de spreekkunst is volgens haar leven met beweeglijke taal en spraak, poëzie en muziek. En dit met kracht en schoonheid de wereld inbrengen met het volmaakte instrument ‘de stem’. Marianne stuurt, naast haar werk als docent, ook de opleidingscommissies aan van beide opleidingen en is werkzaam als lid van de antroposofische kamer in de examencommissie.

Paul de Ridder en Jannemijn Visser
Paul en Jannemijn hebben een grote verzameling originele instrumenten verzameld in hun loopbaan. Ze hebben vaker voor euritmie muziek gemaakt, tot in Moskou en Dornach, en zijn meesterlijk in luisteren. Zowel voor de theaterkant, de coaching met muziek als spiegel, als voor therapeutische doeleinden zetten ze muziek in.