
Juliette van Lelieveld | Foto © Christiaan de Roo
Water-Loos gaat over water, levensbrenger en het tekort aan water. Zonder water kan een mens niet leven. Er zijn dramatische droogtes gaande door hitte en gebrek aan regen.
Als de aarde onze spiegel is op welke gebied zijn we aan het uitdrogen en hoe kunnen we onszelf hydrateren?
Een Cross-Over performance met Video/Projecties/Kunstwerk/Euritmie/Dans en muziek en taal.
Duur
45min
Doelgroep
Jong volwassenen
Première
MIMAGES 2022
Concept & euritmie:
Juliette van Lelieveld
Pianist:
Christel Somers
Coaching:
Matthias Roth & Katheline Rotte
Regie:
Els Sorber
Techniek & licht
Marc Brussee

Euritmie-Atelier
Juliette van Lelieveld, Els Sorber en Marc Brussee werken als sinds 2014 samen en onderzoeken of het onmogelijke mogelijk kan worden, het onbenoembare, benoembaar en het onzichtbare zichtbaar kan worden.

Juliette van Lelieveld
1997 Academie voor Euritmie (Den Haag: Werner Barfod) 2017 Master of Arts Regie en performance (Bonn: Melaine Mac Donald en Ernst Reepmaker) 10 jaar Euritmie docent op de middelbare school Daarna werkzaam als ondernemer met euritmie: coach en trainer. De denker en de voeler komen samen in mij: mijn vader en mijn moeder. Concepten en filosofie kan ik eindeloos over mijmeren, dieper en dieper het thema in en altijd de vraag achter de vraag stellen. Evenzo goed kan ik alle gedachtes verwerpen en wil ik gewoon gaan: onbevangen, niet gebonden, geen verantwoording: vrij gaan. Vrijheid is zeer beperkt, we worden gevormd door ouders en het leven en we proberen onszelf te worden of te zijn. Jezelf keer op keer bevrijden dat is wat ik als kunstenaar doe. Dat is ook iedere keer het gevecht en iedere keer het gevoel dat je weer bij nul begint om dapper weer op weg te gaan. Ik houd vooral van moderne, abstracte kunst( Brancusi, Kandinsky, Rothko) omdat zij net als ik altijd op zoek is naar een essentie. Het lichaam heeft mij altijd geboeid. De wens om mij met mijn lichaam te verbinden, zodat ik in beweging tot moeiteloosheid kon komen, tot een ideale samenwerking. De aarde, de contra bas, het sterven en opstaan in de aarde, de seizoenen, het klimaat is mijn zorg en betrokkenheid bij het hier en nu van deze tijd en dat verwerk in mijn performances. De euritmie is totaal met mij verweven maar ik noem mijzelf liever kunstenaar met de vrijheid om uit diverse bronnen te putten. Als rode draad is hier leidend mijn intuïtie die mij soms bang maakt, maar die ik steeds beter heb durven volgen. De angst voor het onbekende en de ervaring dat daar de schatten liggen, geven mij het vertrouwen dat ik steeds weer iets mag ontdekken en vinden.

Marc Brussee
Beeldend Kunstenaar en Licht/Techniekkunstenaar - Betrokken bij: Alle voorstellingen vanaf 2012. In de gesprekken met Marc over mijn voorstellingen wordt ik uitgedaagd om woorden te vinden voor de beelden die ik creëer en de bijpassende stemming. Als kunstenaar ga ik altijd een weg van niet weten en zoeken naar ontdekken wat de rode draad en de essentie van het stuk is. Marc gaat heel ver in het technisch mogelijk maken wat ik graag wil uitdrukken.

Christel Somers
Pianist en Waterbouwkundige - Bij mijn performance Cure heeft Christel mij wegwijs gemaakt in het Paasoratorium van J.S. Bach. Zowel analytisch als met veel gevoel treed zij de muziek tegemoet. Altijd onderzoekend en bevragend. Als zij speelt wordt je gedragen, als ik bij haar muziek euritmie doe, begrijpt zij de muziek beter. Mijn thema Water-Loos spreekt haar als musicus en waterbouwkundige aan.

Els Sorber
Regisseur en Coach - Betrokken bij: Voorstellingen vanaf 2014. Els helpt met afpellen van wat onnodig is, zo vinden we samen de essentie van de beelden/scenes die ik maak. Ze is kritisch en blijft de juiste vragen stellen om het thema waar we mee bezig zijn te doorgronden. Ze is heel positief en staat altijd warm tegenover iedere kiem die wil groeien en geboren wil worden. Mijn onderzoekende werkstijl wordt op die manier altijd gestimuleerd zodat sluimerende beelden die willen verschijnen aan het licht kunnen komen.

Katheline Rotte
Instrumentscholing en persoonlijke thema verdieping bij Water-Loos. Katheline is zelf danseres en gespecialiseerd in de Feldenkreis Techniek. Haar Praktijkijk heet Zacht Zinnig Bewegen. Ze helpt mij bij de thema’s zwaarte, moeiteloosheid en woede. Met hulp van haar is mijn lichaamsbewustzijn verder ontwikkeld en begrijp ik zelf beter wat voor mij ondersteunend of ondermijnend werkt.

Matthias Roth
Instrumentscholing en thema verdieping. Zijn praktijk heet: Bewogen Zijn. Physio Filosofie. Hij heeft kunst en dans gestudeerd en heeft zich gespecialiseerd in Jin Shin Jyutsu een Japanse geneeskunst waarbij zelf je eigen energie systeem in balans kan brengen. Met hulp van Matthias werd het thema grenzen verdiept.

Christa van Kan
Beeldend kunstenares - Betrokken bij: Resurrectie 2015, Vrouw 2021 & Waterloos 2022 Bij Resurrectie was Christa bij onze repetities aanwezig en heeft n.a.v. van de repetities grafische kunstwerken gemaakt die als expositie bij de voorstelling ook te zien was. Bij Vrouw en Water-Loos heb ik gekozen uit bestaand werk wat op het achterdoek geprojecteerd wordt.